Iparosok, kereskedők Balatonalmádiban 1928 évben kiadott térkép alapján - Első rész

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc
A térkép részlete a település központjával
Knazovitzky reklam.jpg
Abbazia reklam.jpg
Szekely Laszlo reklam.jpg

Az 1928-as térkép a Magyar Fürdőtérképek sorozatában jelent meg és híven ábrázolja a község akkori képét. A térkép hátoldalán, a többi fürdőtérképtől eltérően, rövid leírás olvasható Almádiról, valamint 25 reklám hirdeti az iparosok és kereskedők tevékenységét. Nem teljeskörűek a reklámok, mert rajtuk kívül mások is buzgólkodtak valamilyen szakmai területen. Lehet, hogy fizetni kellett a megjelenésért és nem mindenkinek volt hozzá "anyagi" kedve?

Az említett reklámokat sorba vesszük és megnézzük mi a mai állapot. Több lehetőség van. Az épület változatlanul ma is áll, ám ennek a valószínűsége rendkívül csekély. Másik pedig az, hogy az épület változtatásokkal létezik. Ebből a fajtából akad néhány. A harmadik eset, hogy már nyoma sincs az egykori épületnek. Sajnos erre sokkal nagyobb esélyünk van. Az eredeti reklám bemutatása mellett közlünk egykori képeket az épületekről (amennyiben van ilyen), valamint röviden kitérünk az objektum sorsára, mai állapotának okára. Lehetőség szerint minél több adat közlésével kiegészítve a város történetének ismeretanyagát.

Pannonia reklam.jpg

Az épületet Horváth Károly veszprémi lakos nyaralónak építette 1897-ben. Tőle vásárolta meg Jákóy Géza az 1900-as évek elején ma is a család tulajdonában levő épületet. A jelentős nagyságú szőlőbirtok parcellázásra került és a Lenkei Vilmos Dani utca kialakítása is a birtok rovására történt. Ez volt a sorsa szinte valamennyi a XIX. század végén és a XX. század elején épített épületnek.

A ma látható épület Lenkei Vilmos Dani utca 6. szám alatt áll. Az eredeti állapothoz képest jelentős változásokkal, amelyeket a faszerkezetű verandák háborús események következtében történt pusztítások okoztak. Az eredeti állapot helyreállítása, igen jelentős költséggel járna, amit a tulajdonosok nem tudnak vállalni.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Diófa utca sarkán álló, mára teljesen átalakított épület az 1920-as évek elején épült. A kép bal oldalán látható a fűszer-csemege kereskedés, mellette jobbról pedig a "Székely kocsma" bejárata látszik. Kedvelt hely volt a kocsma, mert még kuglipálya is tartozott hozzá, amelyik faszerkezetű, egyszerű épület volt és a Diófa utcai telekhatáron állt.

A Pannónia főépülete látható az 1929-ben készült felvételen. A területen elsőként az 1899-ben készült Kneipp Gyógyház állt. Lebontása után a Pannónia Otthonnak, majd az Auróra étteremnek adott helyet. Ma pedig a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár, a város legjelentősebb középülete működik ezen a területen.

Kapcsolódó cikkek

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2011. (23. évf.) 6. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja