Iparosok, kereskedők Balatonalmádiban 1928 évben kiadott térkép alapján - Második rész

A Helyismeret wikiből
Balatonalmádi rövid leírása 1928-ból
Írta: Schildmayer Ferenc

Az 1900-ban felavatott Községháza földszintjén üzletek és műhelyek kaptak helyet. A Hangya Szövetkezet üzlete az épület keleti végében volt, ma a "Pufi pékség" üzlete van ezen épületrészben. Az épület nyugati végén Pethe Viktor, veszprémi fűszer-csemege kereskedése fióküzlete működött 1900-tól 1916-ig.

Az egykori "Balaton-penzió", amelyet gyakran "Balaton Nyaralóként" említenek, a felismerhetetlenségig átépítve és bővítve a Martinovics út 18. szám alatt áll. Mai funkciója Népművelési Intézet Továbbképző Központ. Ezen a néven ismert, egykor a Kurcz-birtokhoz tartozó, jellegzetes formájú épület.

A régi Majbó cukrászda épületének előterében, az 1920-as évek első felében készült esküvői kép hátterében látható a reklám szövegében említett fedett terasz. A Majbó névhez három vendéglátó hely kötődik. Az 1920-as években ő volt a Zsák-féle vendéglő bérlője. A képen látható épület nem azonos az 1929-ben épült, mozit is tartalmazó épülettel, mögötte a telek belső részén állt. Zsák vendéglő, Majbó cukrászda, Majbó étterem és mozi sorrendben kerültek elbontásra.

Országos Református Tanító Egyesület Dobó Sándor Üdülőháza 1927-ben nyílt meg. Ma Pedagógus Üdülőként ismert épület lényegében változatlan külsővel és funkcióval működik. Egy érdekesség, az itt bemutatott képeslapot a névadó Dobó Sándor küldte ismerősének 1927. augusztus 27-én.

A Benkő József féle fűszer-csemege kereskedés épülete jelentős átalakításokkal ma is létezik. Funkciója változatlan, azonban évek óta üresen áll. Almádi első közterületen levő benzinkútja az üzlet előtti teresedésen működött.

Kapcsolódó cikkek

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2011. (23. évf.) 7. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja