Kézfogás Európa Szoborpark

A Helyismeret wikiből
("Kézfogás" Európa Szoborpark szócikkből átirányítva)

Balatonalmádi Értéktár - Épített örökség

Kézfogás Európa Szoborpark
Szoborpark 003.jpg
Helye: Balatonalmádi
Építési adatok
Építés éve : 2013
Építtető:
Tulajdonos:
Felújítva :


Az ezredforduló környékén egy tervezett világkiállítás kapcsán merült fel az európai összetartozást, a Szent Istváni gondolatot idéző szoborpark létrehozásának igénye Balatonalmádiban, a Balaton partján elterülő Öregpark területén.

A gondolatot tett követte, és az északi part legnagyobb szoborparkja készült el a balatonalmádi Szent Erzsébet liget (Öregpark) területén. A Szoborpark létrehozását lehetővé tette egyrészt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 keretében Balatonalmádi Város Önkormányzata által a Leader pályázaton elnyert támogatás, amely a létesítmény helyszínének tájépítészeti, kertészeti, műszaki kialakítását fedezte, valamint az Almádiban élő és alkotó művészek, a városért tenni akaró önkéntesek összefogása. Így 2013-ban Szent István király ünnepén a Szent Erzsébet ligetben átadásra került a „Kézfogás” nevet viselő Európa–szoborpark.

Kortárs magyar és európai szobrászművészek ajánlották fel műveiket ajándékként, illetve időszaki kiállításra. Ennek köszönhetően a kiállítás ma is változik, alakul, fejlődik. A szervezők folyamatosan munkálkodnak annak érdekében, hogy minden talapzaton szobor álljon, hogy az Európai Unió valamennyi tagországa képviseltethesse magát. A szoborpark nyitó alkotása a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. alkotója Meixner Etelka Kézfogás c. szobra. Néhány külföldi alkotás: Bulgáriából Tania Ivanova Tzanova Fiú és sólyom c. mű, Finnországból Anna-Kaisa Ant-Wourinen Dorian c. alkotása, Szlovákiából Marian Zilik Összetartozás c. munkája.

Az időszaki kiállítók sorát az olasz–magyar kulturális év keretén belül 2013–2014-ben Berzsenyi Balázs, városunkhoz kötődő, Olaszországban élő szobrászművész carrarai márványból készült sorozata nyitotta. 2015–2016-ban Finnország a szoborpark vendége.

Az állandóan látogatható szabadtéri kiállítással városunk újabb látványossággal bővült, és a tervek szerint további művészeti programokkal, kiállításokkal együtt a Balaton part képzőművészeti centrumává fejlődik.

A szoborpark ötletgazdája Veszeli Lajos Almádiban élő és alkotó festőművész, sikeres hazai és külföldi, önálló és csoportos kiállítások résztvevője, rendezője, több rangos elismerés birtokosa, aki 2015-ben munkásságáért a Magyar Érdemrend Tiszti kereszt kitüntetésben részesült. A kiállítás gondozója a P-Art Alapítvány.

Cimer.jpg
"A Szoborpark mint állandó szabadtéri kiállítóhely országosan is egyedi látványosság, a természetes környezetben az európai kortárs szobrászat, és az európai kulturális változatosság bemutatásával."

A Balatonalmádi Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2014. (II. 24.) VÉBH sz. határozata alapján

Hivatkozás

"Kézfogás" Európa Szoborpark