Újfalusi Márton

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Benczikne (vitalap | szerkesztései) 2013. január 17., 14:31-kor történt szerkesztése után volt. (Élete)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

ÚJFALUSY Márton (Sopron?–Gyulakeszi környéke, 1678. nov. 23.) zirci apát, tanár.

Élete

A Bécsi Pázmáneumban nevelkedett. 1651-ben Lilienfeldben tett fogadalmat. Rendi növendékeknek bölcseletet adott elő, amikor a Zirci Apátság helyreállítására szólították fel. 1660-ban nevezték ki zirci apátnak, kinevezéséhez I. Lipót is hozzájárult. A teljesen romos, elpusztult Zircen nem tudott letelepedni, 1668-ban Pápán vett házat (a mai Márton István utcában) és innen próbálta szervezni az apátság ügyeit, a birtokhatárok megállapítását. Kíméletlenül küzdött a birtokok visszaszerzéséért, ezért sok ellenséget is szerzett. 1666-ban kieszközölt egy bírósági döntést, amely szerint Thury György utódainak a zirci zálogbirtokokat 8000 forint lefizetése ellenében kötelességük átengedni. Lilienfeld kész volt az összeget kifizetni. A Thuryak a döntésnek vonakodtak eleget tenni. 1676-ban újabb pert indított. 1678. november 23.-án, a badacsonyi szőlő felé tartva, Gyulakeszi táján török portyázók, vagy ellenségei közül valakik meggyilkolták. Lilienfeld ezután már csak perjeleket, illetve adminisztrátorokat küldött Zircre.

Művei

  • Christus Nascens.. Viennae, 1653.

Irodalom

  • A kiváltságos Ciszterci Rend zirci, pilisi, pásztói, szentgotthárdi egyesí-tett apátságainak névtára az 1910-1911. iskolai évre. Bp. 1910.
  • ALPÁR Lucián: A zirci apátság függetlenítésének kérdése. Budapest, 1942.
  • HERVAY F. Levente: A Ciszterci Rend története Magyarországon. = LÉKAI Lajos: A ciszterciek. Budapest, 1991.