„Füredgyöngye szőlőfajta” változatai közötti eltérés

A Helyismeret wikiből
 
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
[[Image:Szolo.jpg|thumb|right|200px]]
 
[[Image:Szolo.jpg|thumb|right|200px]]
  
A Füredgyöngye szőlőfajta Dr. Csizmazia Darab József (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő 1960-ban, keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes főszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható, borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.
+
A Füredgyöngye szőlőfajta [[Dr. Csizmazia Darab József életműve|Dr. Csizmazia Darab József]] (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő 1960-ban, keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes fűszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható, borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.
  
  

A lap jelenlegi, 2022. október 25., 14:14-kori változata

Szolo.jpg

A Füredgyöngye szőlőfajta Dr. Csizmazia Darab József (1918-2013) szőlőnemesítő, Balatonfüred díszpolgára nevéhez főződik. A fajtát az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állította elő 1960-ban, keresztezés útján. Legfőbb jellemzője, hogy rezisztens, azaz a gombabetegségeknek ellenálló, akár permetezés nélkül is termeszthető. A szőlő középméretű, laza fürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes fűszeres ízű, jó mustfokkal szedhető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható, borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bort ad.


Cimer-bfured.png
"Dr. Csizmazia Darab József olyan fontosnak tartotta ezt a szőlőfajtát, hogy maga kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának a városban otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2018. (III.05.) határozata alapján





Irodalom

  • Hajdu Edit: A környezetkímélő szőlőtermesztés szolgálatában .- Veszprém : OOK-Press Kft., 2018.
  • Fülöp Lajos: Dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítő. - Balatonfüred : Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2003
  • Kép forrása: Gyukli Pince