Dr. Csizmazia Darab József életműve

A Helyismeret wikiből
Csdj.jpg


(Balatonfüred, 1918. július 15. - Budapest, 2013. szeptember 6.) agrármérnök, tudományos kutató, szőlőnemesítő. Apja: Csizmazia Darab József gazdálkodó. Felesége: Bárkány Blanka agrármérnök. Gyermekei: József (1918), Gyula (1919), Lenke (1921).

Tanulmányai

Az elemi iskolát Balatonfüreden, a középiskolát Veszprémben, a piarista gimnáziumban végezte, majd 1938-ban a szarvasi Tessedik Sámuel Középfokú Gazdasági Tanintézetben képesített gazda végzettséget szerzett. A második világháború után, 1947-ben befejezte tanulmányait a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen. 1950-ben felsőfokú növénynemesítői képesítést szerzett. 1960. június 9-én megvédte doktori disszertációját, 1975-ben pedig kandidált.

Munkássága

1948 és 1980 között a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet (Budapest–Eger) tudományos osztályvezetője. Itt kezdett el szőlőnemesítéssel foglalkozni. Fő kutatási területe a rezisztens borszőlőfajták előállítása. A filoxéra járvány után Magyarországon elterjedt amerikai szőlők lecserélése volt a cél, mivel ezek a szőlőfajták direkttermők voltak és erjedés után a bornak magas volt a metil-alkohol tartalma. Az első hibridek Vas és Zala megyébe kerültek: a Zalagyöngye és a Göcseji zamatos. Külföldi kutatóntézeteknek és termelőknek adta ki vizsgálatra az egyes fajtákat, mások is szívesen használták nemesítői alapként az őáltala előállított keresztezéseket. Az általa nemesített szőlőfajták: Gyöngyrizling; Bíborfrankos; Turán; Aletta; Bianca; Göcseji zamatos; Viktor; Zalagyöngye; Füredgyöngye; Isaura; Lakhegyi mézes; Vértes csillaga; Medina; Nero.

Csizmazia Darab József aranyjelvényes bélyeggyűjtő is volt. A szőlő- és bortémájú bélyegek gyűjtésére 1948-ban tért át, mely gyűjteményével több hazai és külföldi kiállításon is megjelent. Bejegyzett bélyeggyűjtőként kezdeményzte a Magyar Postánál a magyar borvidékekről egy sorozat kiadását, mellyel a szőlőnemesítés eredményeként megszületett magyar szőlőfajtákat kívánta bemutatni. A bélyegeket Varga Pál grafikus tervezte és készítette. A bélyegsorozat egyedülálló a világon.

Kitüntetései

1994 - Peter Morio-díj (Németország) 1996 - Fleischmann Rudolf-díj 1997 - Arany oklevél (Keszthely) 1998 - Pro Urbe-díj (Balatonfüred) 1999 - Gyémánt oklevél (Szarvas) 1999 - Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje 2000 - Magyar Örökség-díj

Irodalom

  • Hajdu Edit: A környezetkímélő szőlőtermesztés szolgálatában .- Veszprém : OOK-Press Kft., 2018.
  • Fülöp Lajos: Dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítő. - Balatonfüred : Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2003
  • Surányi Dezső: Száz éve született... : tisztelgés Dr. Csizmazia D. József filatéliai életműve előtt == Agrofórum .- Extra 76. 2018. április, p. 114-117.
  • Viniczai Sándor: Az Alettától a Zalagyöngyéig == Kertészet és Szőlészet . - 67.évf. 23.sz. (2018), p. 6-8.

Forrás

Cimer-bfured.png
"Dr. Csizmazia Darab József élete, munkássága példaértékű, rezisztens szőlőfajtái az egész világon elterjedtek, Füredgyöngye szőlőfajtáját pedig Balatonfürednek ajánlotta."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 2/2018.(III.05.) határozata alapján