A balatonalmádi Látványszövöde népművészeti tevékenysége

A Helyismeret wikiből

Balatonalmádi Értéktár - Kulturális örökség

Látványszövöde
Latvanyszovode.JPG
Típusa: nyitott műhely
Alapítva: 2006
Elérhetőség
Cím: 8220 Balatonalmádi, Városház tér 4.
Weboldal: [ ]
Email: e-mailFodorné László Mária szövő népi iparművész, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. 2006-ban nyitotta meg szövőműhelyét a Pannonia Kulturális Központ és Könyvtárban, ahol bárki megismerkedhet a szövés történetével, annak folyamatával, hagyományával. A műhelyben található kézi szövőszékek mind régi népi darabok, amelyeken elődeink végezték a szövés fáradságos munkáját. A Látványszövöde a sárközi szövéshagyományokat viszi tovább úgy, hogy a mai igényeknek megfelelően a mintaelemeket lazább formában alkalmazza. A műhely egyik alapelve, hogy a hagyományt nem csak őrizni, hanem életben tartani is kell: táplálni, formálni, hozzátenni az alkotó saját elképzeléseit, gondolatait, ízlését és a saját lelkét.

A műhely megnyitása óta számos fiatal ismerkedhetett meg a szövéssel a rendszeresen meghirdetett táborokon keresztül, így a szövőműhely biztosítja a fiatalokon keresztül ennek a fontos néprajzi örökségnek a továbbörökítését. Azonban nem csak a megismerkedésre van lehetőség itt, hanem a folyamatos továbbfejlődésre, a szövőszékek kezelésétől az új technikák megtanulásáig, hiszen ez egy összetett, sokrétű iparművészeti ág. A Látványszövödében kis csoportokban folyamatos képzés folyik, hogy a sárközi hagyományokon alapulva ebben a Balaton-parti műhelyben tovább éljen ez az ősi iparművészeti tevékenység.

Cimer.jpg
"A balatonalmádi Látványszövöde a magyar népi kultúra feltárásában, bemutatásában, újrafogalmazásában, valamint a népművészetet ápoló közösségek segítésében a népi iparművészet közkincsé tételében kiemelkedő fontosságú művészeti és népművelői munkát végez. Az itt megismerhető tudás olyan sokrétű és átfogó, hogy méltán helye van értékeink között."

A Balatonalmádi Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2015 (10.17.) határozata alapján


Források