A balatonalmádi Varrótű Tanoda népművészeti tevékenysége

A Helyismeret wikiből

Balatonalmádi Értéktár - Kulturális örökség

Varrótű Tanoda
Varrotu tanoda 1.jpg
Típusa: nyitott műhely
Alapítva: 2008
Elérhetőség
Cím: 8220 Balatonalmádi, Veszprémi út 11.
Weboldal: [ ]
Email: e-mail2008-ban Varrótű Tanoda néven nyitott műhelyt alakított ki Cz. Tóth Hajnalka, a népművészet mestere, népi iparművész, ahol saját gyűjtéséből a Bakony és a Balaton felvidék népi hímzései mellett a magyar népművészet gazdagságát, sokszínűségét bemutató kiállítás látható. Megtekinthetjük a Sárköz gyöngyeit és a Balaton-mellék írott tojásait is. A Műhely-Galéria – látogatottsága, népszerűsége révén – felkerült Magyarország kulturális térképére. A több mint negyven év alatt készült alkotásokon keresztül bemutatja a magyar hímzéskultúra sokszínűségét. A kiállított alkotások nem csak Veszprém megye hímzéskultúrájából adnak átfogó képet, más vidékek hímzéseiből is számos feldolgozás született. Szabadrajzú fehérhímzések, gyapjúhímzések, szálszámolásos munkák és elsősorban a dunántúli úrihímzések láthatók a gyűjteményben, amelyek egy olyan művész munkái, aki eredményes kutatómunkájával a Bakony, a Balaton felvidék népművészetének szakértőjévé vált.

A műhelyben található gyöngyékszerek a Sárköz gazdag gyöngyhagyományával ismertetik meg az érdeklődőket, akik a változatos gyöngygallérok, csaffringok, szorítkók mellett ma is hordható gyöngymunkákat is találnak.

A Tanoda azonban nem csak kiállítás, hanem igazi népművészeti műhely is. Itt működik a Gránátalma hímzőkör, amely rendszeresen vesz részt népművészeti pályázatokon. (a XII. Országos Textiles Konferenciához kapcsolódó "Születéstől a gyermekszobáig" témában meghirdetett pályázaton II. díjat nyert). A Varrótű Tanoda minden nyáron népművészeti tábort hirdet fiataloknak, így örökítve tovább a hímzés és a gyöngyfűzés népi kultúráját. A szervezett táborokon kívül is lehetőség van arra, hogy a fiatalok megismerkedjenek a magyar népi iparművészet ezen szeletével, egyedi bemutatókon vehetnek részt az érdeklődők, amelyek során nem csak a kiállítás tekinthető meg, hanem ízelítőt kapnak a hímzések, gyöngyékszerek készítésének folyamatából is.

Cimer.jpg
"A Varrótű Tanoda a magyar népi kultúra feltárásában, bemutatásában, újrafogalmazásában, valamint a népi díszítőművészetet ápoló közösségek létrehozásában, segítésében a népi díszítőművészet közkincsé tételében kiemelkedő fontosságú művészeti és népművelői munkát végez."

A Balatonalmádi Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2015 (10.17.) határozata alapján


Források