Bakonyi Betyárnapok – Országos Betyártalálkozó

A Helyismeret wikiből

Zirc Értéktár - Turizmus és vendéglátás


A „BAKONYI BETYÁRNAPOK – Országos Betyártalálkozó” Zirc város kiemelt rendezvénye, 1999. óta minden év augusztusában megszervezik. Elsődleges célja a hagyományápolás, a Bakony népi kultúrájának megjelenítése, a betyárvilág felidézése, a lovas-kultúra megismertetése. Egyedisége abban rejlik, hogy a magyar történelmi múlt egy sajátos darabját, a betyárvilágot jeleníti meg szórakoztató módon. Lehetőséget teremt a hasonló néprajzi, történelmi múlttal rendelkező vidékek betyárjainak találkozására.

Állandó programelemei a vadételfőző verseny, zenés-táncos hagyományőrző műsorok, lovas programok (lovasfelvonlás és ügyességi versenyek), Betyáros Hajrá! sportjátékok, gyermek animáció, Kézműves Liget, Mesterségek Utcája és Bakonyi Ízek Utcája.

A helyi és térségi hagyományőrző művészeti csoportok mellett országos hírű, elismert előadók is fellépnek. A térség egyik kiemelkedő, színvonalas rendezvénye, kulturális jelentőségű, egyedi települési érték. Turisztikai szempontból is jelentős vonzerővel bír, az egész országból érkeznek vendégek, és határon túli magyarok, testvérvárosi csoportok is ellátogatnak a programra. 2009-ben a Betyárnapok keretében zajlott először a „Kárpát-medencei fiatalok néptánc találkozója”. A programon felléptek Zirc, Bakonyszentkirály, Olaszfalu, Barót (Erdély), Sturovó-Párkány (Felvidék), Dercen (Kárpátalja), Novi-Becej-Törökbecse (Vajdaság) művészeti csoportjai.

A már hagyományosnak tekinthető rendezvény gazdasági jelentősége, hogy az országos hírű, nagy látogatottságú fesztivál erősíti a helyi kapcsolatrendszereket, valamint a helyi alkotók, népi kismesterek, helyi termékek is bemutatkozási lehetőséget kapnak.

Igényes szórakozási lehetőséget biztosít minden korosztály számára. Ingyenesen látogatható.

A rendezvénnyel kapcsolatos marketing tevékenység kiemelt eszközei a rendezvény logója, önálló honlapja, színes prospektus, műsorfüzet, plakátok, PR cikkek és nem utolsó sorban a bakonyi betyárbatyu, amely egyben a rendezvény szimbóluma is.

Információ:

Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB

8420 Zirc, József Attila u. 1.

Tel.: 0688593810, +36305014870


A rendezvény hivatalos weboldala

THM 0002590845.jpg
"A BAKONYI BETYÁRNAPOK – Országos Betyártalálkozó Zirc város kiemelt rendezvénye, kulturális jelentőségén túl turisztikai szempontból is jelentős vonzerővel bír. A hagyományőrzés mellett közösségépítő szerepe is van, erősíti az identitástudatot."

A Zirc Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság határozata alapján