Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület

A Helyismeret wikiből
Helytort.JPG

A Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület 1994. december 15-én alakult meg 26 taggal a balatonfüredi Városi Könyvtár akkori igazgatója, Györgyné Juhász Katalin kezdeményezésére a Városi Helytörténeti Gyűjteményben, mely akkor Balatonfüreden, az Arany János utca 12. szám alatt lévő épületben kapott helyet. Az egyesület elnökéül Dr. Horváth Mihály professzort, titkárának Németh Ákosnét választották. Az egyesület jelenlegi elnöke Takács Miklós (2020. március 2-ától).

Célja

Balatonfüred város gazdag múltjának kutatása, a még fellelhető dokumentumok gyűjtése, megismertetése, a város hagyományainak, értékeinek ápolása.

Tevékenysége

Megalakulása óta számtalan értékes dokumentummal (régi iratok, könyvek, újságok, képeslapok, stb) gyarapították a városi gyűjtemény anyagát. Az egyesületi tagok minden hónap első hétfőjén a Lipták Gábor Városi Könyvtár épületében, egyesületi nap keretében találkoznak egymással, és vesznek részt kötetlen beszélgetésen vagy szervezett programon. Az Egyesület és a Városi Könyvtár (Lipták Gábor Városi Könyvtár) 2001-ben megalapította a Füredi História helytörténeti folyóiratot.


Cimer-bfured.png
"A várost érintő helytörténeti kérdésekben jelentős ügyeket szakmai véleményükkel segítik."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 6/2019. (X.24.) határozata alapján

Forrás