Füredi Anna-bál

A Helyismeret wikiből


Annabal.jpg


A város talán legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő rendezvénye a minden év júliusában megrendezett bál. A hagyomány szerint 1825-ben rendezték az első Anna-bált. Alapítása óta az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai nyaranként találkoztak mind a reformkorban, mind napjainkban. A 20. század elejétől, a fürdőélet megváltozásával, a bálok elvesztették eredeti jelentőségüket. 1954-től azonban felélesztették a hagyományt, 1957-től ismét évenként megrendezésre kerül. A rendezvény elsődleges célja a bál rangjának megtartása és a hagyományok ápolása, továbbörökítése.

A Hungarikum Bizottság 2020. május 21-i döntése alapján a Füredi Anna-bál bekerült a Magyar Értéktárba.

Források

  • Baróti Géza: A füredi Anna-bál százötven éve. 1825-1975. .- Balatonfüred, 1975.
  • Glatz László: Anna-bál, áll a bál! .- Balatonfüred, 1989.
  • Elek Miklós: Szentgyörgyi Horváth Krisztina legendája, In: Elek Miklós: Balatonfüred (Nők a Balatonért Egyesület Kiskönyvtára)
  • Anna-bál


Cimer-bfured.png
"Az Anna-bál neve mára összeforrt Balatonfüreddel. A rendezvény a világ minden pontjáról a városba vonzza az érdeklődőket. A város szeretné, ha ez a hagyomány tovább élne és minél szélesebb körben hozzájárulna Balatonfüred nevének öregbítéséhez."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 5/2014. (IV. 16.) határozata alapján