Figula Pincészet

A Helyismeret wikiből
Figula.png

Kezdetek

Id. Figula Mihály (1952-2008) borász a nagyüzemeken keresztül nagy utat tett meg a balatonfüredi családi borászatig, ahol felesége, Fecser Edit mikrobiológus szakmérnök nagyapjának, Tolnay István szőlősgazdának örökébe lépett. A Figula Pincészetet a Balatonfüred-Csopaki borvidéken 1993-ban hozta létre. A borászatban a legmagasabb minőséget érte el, melyért 2000-ben az "Év bortermelője" elismerő címet vehette át. A Magyar Bor Akadémia és a Pannon Bormíves Céh tagja volt.

Napjainkban

Id. Figula Mihály gyermekei Mihály (1978-) és János (1981-), édesapjuk filozófiájának tükrében nagy tisztelettel, és anyai dédapjuk, Tolnay István, a 19. századi borosgazda által kijelölt úton folytatják a tradíciót. A 30 hektáros birtok szőlőskertjei Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely, Csopak, Tihany és Dörgicse településeken találhatók. A termőhelyi sajátosságok szerint jellegzetes dűlők teszik "sokízűvé" a borokat. A Pincészet borai számos kiemelkedő elismerést értek el hazai és világversenyeken, mint Bordeaux, Brüsszel, Párizs.


Forrás


Cimer-bfured.png
"A Figula Pincészet a legmagasabb minőséget képviselő borokat készíti. Az egyedi, különleges Figula Pincészet Balatonfüred városában a borászatban jelentős szerepet tölt be."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 1/2021. (XI.10.) határozata alapján