Kedves Cukrászda

A Helyismeret wikiből
Kedves Cukrászda
Kedves.jpg
Helye: Balatonfüred, Blaha L. u. 7.
Építési adatok
Építés éve : 1795
Építtető: Ardrich Péter
Tulajdonos:
Felújítva :


A mai Blaha Lujza utcában található az 1795-ben, Ardrich Péter, gróf Széchényi Ferenc jószágkormányzója által építtetett mai nevén Kedves Cukrászda, mely kezdetben csak földszintes épület. Története során számos tulajdonosa volt. 1829-től Tallián Imréné Csépán Anna volt a tulajdonosa és Talián-házként közel hatvan évig tartották számon. Ekkor az épület még tízszobás. 1887-ben Takács Endre kórházigazgató főorvos vette meg, ekkor kerülhetett sor az épület bővítésére, az emelet és a torony megépítésére. 1896-tól az új tulajdonos Fittler Béla székesfehérvári ügyvéd, az épületet 1913-ban húszszobás Fittler-nyaralóként hirdették. 1917-ben Láng Vilmos cukrász vásárolta meg, 1925-ben már a fürdőtelep leglátogatottabb helyeként reklámozták. Ekkor a földszinten cukrászda és falatozó működött, ahol a legfinomabb csemegék és különlegességek kaphatók, az emeleten pedig a Hermina-udvar elnevezésű szálloda, előkelően berendezett tíz szobával, és a Balatonra néző gyönyörű terasszal. Láng Vilmos 1928-ban bekövetkezett halála után özvegye vitte tovább az üzletet. 1932 után az üzlet zárva volt, majd 1938-ban Filipovits István, nagykanizsai cukrászmester vette meg és 1939-ben Filipovits cukrászda néven nyitotta meg. 1951-ben államosították, ekkor kapta a Kedves Cukrászda nevet. A rendszerváltozás után magánkézbe került az épület, utcafrontján működik a cukrászda.

Források

  • Némethné Rácz Lídia: Barangolások Balatonfüreden. Balatonfüred : Balatonfüred Városért Közalapítvány Kiadványai 83. (2019), p. 93-100.
  • Némethné Rácz Lídia: Balatonfüred nevezetes épületei. 2008.
  • Szekeres Mihályné: A Filipovits cukrászda. In: Füredi História, 2008. október (8. évf. 2. sz.)
  • Kedves Kávéház és CukrászdaCimer-bfured.png
"A reformkori városrészben Balatonfüred jelenlegi és egykori lakói, idelátogató vendégei számára egyaránt szimbolikus jelentőségű fogalom a békebeli hangulatú Kedves Cukrászda."

A Balatonfüred Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 3/2021.(XI.10.) határozata alapján