Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

A Helyismeret wikiből
Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár
Pannoniakulso.jpg
Típusa: könyvtár és kultúra
Alapítva: 2002
Elérhetőség
Cím: 8220 Balatonalmádi, Városház tér 4.
Weboldal: strandkonyvtar.hu
Email: pannoniakonyvtar


A könyvtár rövid története

Almádiban könyvtár már 1949-től működik, a megyei könyvtártól kapta a könyveket. Az évek során folyamatosan változott a státusza, hol volt főfoglakozású könyvtáros és önállóan működött, hol nem. A stabilitást az 1963-es év hozta meg, amikor önálló helyre költözött a városközpontba, főfoglalkozású könyvtárossal, és községi könyvtár lett.

1964. január 1-től a községi könyvtár a Veszprémi járás járási könyvtárává alakult, amelyhez 53 községi könyvtár tartozott. Már négy könyvtáros dolgozott. Almádi Veszprém vonzáskörzetébe tartozott(ik). Mivel ekkor Veszprémben már két könyvtár - a megyei és városi könyvtár – működött, ezért más településen akarták indítani a járási könyvtárat. Így Almádira esett a választás.

1972. március 1-től a járási könyvtári feladatkörét visszavette a Veszprém Megyei Könyvtár és Balatonalmádi Nagyközségi Könyvtár néven működött tovább. A községi könyvtár egészen 1985. augusztus 15-ig működött ugyanabban az épületben, ekkor a földrengés következtében életveszélyessé vált, így az intézményt ideiglenesen az óvoda épületében helyezték el. [1]

1993. október 8-tól a Bajcsy-Zsilinszky u. 37. sz. házba költözött (a volt gyógyszertár helyére), amelynek alapterülete 198 m2 volt.

2002. január 1-jén összevonták a művelődési házat és a könyvtárat. [2] Az önkormányzat átépítette a volt Auróra éttermet a városközpontban.

2003. január 24-én nyitották meg a Városi Kulturális Központ és Könyvtárat. [3] A könyvtár 550 m2 alapterületen helyezkedik el.

2008-ban ünnepelte öt éves fennállását az intézmény. A könyvtár új szolgáltatása a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer is ebben az évben indult. A rendszerhez 5 település kapcsolódott. Ugyanebben az évben települt ki a könyvtár első alkalommal a Wesselényi strandra, nyílt meg először a Balatonalmádi Strandkönyvtár.


Jegyzetek

  1. Balatonalmádi 1989-ben város lett, így a könyvtár is városi könyvtárrá vált.
  2. Ekkor még két telephelyen működött az intézmény. A lépésre azért volt szükség, mert már épült az új kulturális központ pályázati pénzből.
  3. Az intézmény pár hónappal később vette fel a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár nevet