Vörösberény képeslapokon

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc

A lapunk legutóbbi számában megjelent Budatava képeslapokon című ismertetés igazság szerint a mai címet viselhette volna, Budatava alcímmel. Ebből következik: a két cikk egységet képez. Valószínű kevesen tudják, hogy a múlt század közepén a Vörösberény és Szentkirályszabadja közötti közigazgatási határ a mai Szabadság úton húzódott, egészen le a Balaton partjáig, tehát Budatava a faluhoz tartozott. Vörösberény másik, Balatonra dűlő határa pedig Balatonkenese mai, nyugati határvonala volt. Balatonfűzfő teljes területe az ősi Vörösberény falu része volt, így az egyik legnagyobb Balaton-parti településnek számított.

Eddig viszonylag kevés csak Vörösberényi ábrázoló képeslap kerül a gyűjteményembe. Az első az 1914-ben kiadott és a Malomvölgyet a Ferenc-forrással együtt ábrázolja. A többi lap jóformán csak a falu két műemlék templomát mutatja be. A római katolikus templom gyönyörű freskóiról több lap is megjelent, sajnos még nem színesben. Az 1914 és az 193-as évek közötti időszakról nincs képeslap információnk, nem beszélve a századfordulóról.

A Balatoni Szövetség hivatalos értesítőjének, a Balaton című folyóiratnak 1913 decemberi 12. számának vezércikke a Balatonfelvidék forrásaival foglalkozik. A cikk illusztrálására a vörösberényi Ferenc-forrásról készült fénykép szolgált A képen látható ülő alak pedig Óvári Ferenc országgyűlési képviselő, a Balatoni Szövetség elnöke.

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1993. (5. évf.) 5. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja