Vetter K. Pál

A Helyismeret wikiből

VETTER K. Pál (? 1856.–Miskolc, 1917. máj. 14.) szőlész.

Élete

Gyermek és ifjúkora ismeretken előttünk. Az 1890-es években a soproni városi szőlőtelep igazgatója volt. 1896-ban nevezték ki szőlészeti és borászati felügyelőnek. 1898-tól a Pozsonyi. 1908-tól a Tapolcai Vincellériskolában tanított. Az egyre többet betegeskedő Tus Antal mellett a szőlészet elméleti ismeretein túl a gyümölcstermesztés fogásait is tanította. Szakirodalmi munkásságát jelentősnek tartották. Több szakkönyvet írt. 1897 – 1908 között kiadta a Westungarische Weinbergsbote c. szaklapot. Saját lapján kívül a Borászati Lapok, Köztelek, Pozsonyi Gazda, Soproni Hírlap és a Tapolczai Lapok közölte cikkeit.

Művei

  • Die Kultur der amerikanischer Reben. Sopron, 1894–1896..
  • Lehrer der Oenologie und Pomologie in Oedenburg. 1-2. kötet. Sopron, 1896.
  • A gyümölcsfatenyésztés és nagybani gyümölcstermelésnek jelentősége közgazdasági szempontból. Pozsony, 1898.
  • Der Rebschnitt in seiner Bedeutung für die Sicherung der Rentabilität des Weinbaues. Pozsony, 1904.
  • Die Wiege des ungarischen Champagner. Pozsony, 1907.

Irodalom

  • Tanulságos előadás a szőlőmetszésről. = Tapolcai Lapok, 1909. febr. 7.
  • A Tapolczavidéki Gazdakör naptára és évkönyve. = Tapolcai Lapok, 1909. nov. 28.
  • Nekrológ. = Borászati Lapok, 1917.