100 éves a tenisz Almádiban

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc

A cím talán nem egészen pontos, mert ez idáig nem sikerült adatot találni az első teniszpálya megépítésének időpontjáról. A legkorábbi információ a Veszprémi Hírlap 1896. július 12-i számában látott napvilágot, „Balatoni Fürdőélet” cím alatt. Ebben közli az újság a Vigalmi Bizottság által július hónapra összeállított programot, amelynek keretében július 26-án „lawn tenisz” (akkoriban ez volt a hivatalos neve) versenyre kerül sor.

Úgy vélem, elfogadhatjuk ezt az első híradást az almádi teniszélet kezdetének, bár nagy valószínűséggel már a megelőző években is lehetett teniszpálya Almádiban, de minden bizonnyal ez volt az első megrendezett verseny. A későbbiek során szinte minden nyári programban szerepelnek sportesemények, közöttük a teniszversenyek meghirdetése gyakran előfordult. A versenyeken kívül a fürdővendégek szórakozó- és találkozóhelye volt a teniszpálya, amelyet egy 1896. augusztus 11-én kelt, Rózának Ellához írt levél igazol, miszerint „többnyire Pestiekkel ismerkedtünk meg, mégpedig a teniszen, hova sokat járunk”. 1898. júniusában megjelent újsághír szerint a szezonra „alaposan helyreállították a két lawn tenisz pályát”, tehát akkor már kettő volt.

Térképrészlet

Kérdés lehet, hol is voltak ezek a pályák annak idején? Az előbb említett két pálya pontos helye ismert, miután Lóczy Lajos által készített és 1990-ben kiadott „Almádi fürdőtelep tervrajza” című térkép ábrázolja. Nagyjából a Széchenyi sétány, a Jókai és a Park utcák által határolt területen, a mai autóbusz-pályaudvarral átellenben levő területen helyezkedtek el. Egy 1910 körül kiadott képes levelezőlap is ezeket a pályákat ábrázolja, sőt egy kisméretű épület is látható a háttérben.

Az 1920-as évek közepén felépült Pannónia Otthon területén szintén kiépítettek két teniszpályát a fürdővendégek számára, amelyek pontosan a mai városháza előtt, a parkoló területén voltak. Az 1928. évben kiadott Balatonalmádi-térképen mindkét említett helyen működő teniszpályát találunk. Az igazi versenypályák az 1930-as évek elején, a park vasútállomással szemben levő területén, megközelítően a mai pályák helyén épültek. A nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas pályák száma hat volt, és klubház is tartozott hozzájuk, ami ilyen minőségű pályáknál szükséges.

Az almádi teniszsport nagyarányú fellendülésére az 1930-as években került sor, amikor számtalan hazai és nemzetközi verseny megrendezési joga volt Almádié. Az évente rendezett különböző versenyek között a legrangosabb az 1937. július 16-18. között lebonyolított „Közép-Európa teniszkupa” volt, amely - a korabeli tudósítások szerint - magyar alapítású díjként, a Davis Kupa mellett a közép-európai államok legrangosabb erőpróbájának számított. Ez időben Balatonalmádit a „Balaton tenisz központjaként” említették az újságokban.

Az almádi teniszélet néhány eseményét csupán vázlatosan említve is láthatjuk, hogy a 100 éves hagyomány adott, csak folytatni kell...

Kapcsolódó cikkek

Teniszpályák Almádiban

Forrás

Új Almádi Újság[1] 1996. (8. évf.) 6. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja