Balatonalmádi Tenisz Klub 1925 KE

A Helyismeret wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Fdanko (vitalap | szerkesztései) 2017. október 5., 13:44-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Balatonalmádi Értéktár - Sport

Tenisz pályák Balatonalmádiban. (1930)

Almádi történetének ismert sportvonatkozásai a XIX. század utolsó negyedére nyúlnak vissza. Különböző sportágakat, illetve azok rendezvényeit ismerhetjük meg a korabeli újságok híradásaiból. Ezek a következők voltak: gömblövészet, atlétika, vízi sportok, kerékpározás és végül a legjelentősebb a tenisz volt. Közülük ma leginkább a tenisz ismert, amelyről első ízben, egy 1896-ban írt levélben, valamint egy 1898. évi újsághírben találhatunk adatot.

Az almádi teniszsport nagyarányú fellendülésére az 1930-as években került sor, amikor számtalan hazai és nemzetközi verseny megrendezési joga volt Almádié. Az évente rendezett különböző versenyek között a legrangosabb az 1937. július 16-18. között lebonyolított „Közép-Európa teniszkupa” volt, amely – a korabeli tudósítások szerint – magyar alapítású díjként, a Davis Kupa mellett a közép–európai államok legrangosabb erőpróbájának számított. Ez időben Balatonalmádit a „Balaton tenisz központjaként” említették az újságokban.

Tenisz pályák Balatonalmádiban.

A teniszpályák Almádiban: az 1900-ban megjelent Lóczy-féle térkép szerint, a buszpályaudvar és a szomszédos épületek helyén volt két pálya. Erről 1905 körül képes levelezőlap is megjelent. Az 1920-as évek második felében épült Pannónia Otthon mellett, a mai városháza tér keleti sarkában is volt két pálya. Az 1928-ban kiadott Balatonalmádi térkép mindkét helyen T betűvel jelöli ezeket. Az 1930-as évek elején kiépült teniszpályák az állomással szemben levő területen, megközelítően a maiak helyén voltak. Egy 1933. évi Almádit népszerűsítő kiadvány hat „remek vörös salakos” pályát említ, ahol épület is állt a teniszezők rendelkezésére.

A Balatonalmádi Tenisz Klub 1925 Közhasznú Egyesület a város egyik neves, és egyben legrégebbi sportegyesülete, amely megalakulása óta a város szívében, a Szent Erzsébet ligetben működik. Remek sportolási és kikapcsolódási lehetőséget biztosít az itt lakóknak és az ide látogatóknak. A játékosok kiemelkedő teljesítménye öregbíti Balatonalmádi hírnevét.

A Balatonalmádi Tenisz Klub 1925-ben alakult. Az 1930-as években már 10 db salakos teniszpálya szolgálta az ide látogatók igényeit.

Jelenleg 6 salakos teniszpályával rendelkezik a klub. A pályákat Balatonalmádi egyik legszebb pontján, a Szent Erzsébet ligetben találjuk. A hagyományokat követve évente számos magas színvonalú versenyt rendez a klub, ami nem csak a helyiek sportolási lehetőségeit szolgálja, hanem igen jelentős sportturisztikai vonzerőt kölcsönöz a városnak. A klub csapatai és játékosai folyamatosan kiemelkedő eredményekkel zárják a bajnokságokat.

Cimer.jpg
"Az elnökség célja továbbra is, hogy teret biztosítson a Balatonalmádi lakosok számára a szabadidő szervezett, kulturált és egészséges eltöltésére. Célunk, hogy megtartsuk a hagyományokat és megmutassuk a tenisz sport szépségeit, a sport nevelő hatását."

A Balatonalmádi Értéktárba bekerült az Értéktár Bizottság 3/2014. (VI. 16.) VÉBH sz. határozata alapján


Hivatkozások