Középkori pillérköteg

A Helyismeret wikiből
Középkori pillérköteg
Pillerkoteg.JPG
Helye: Zirc
Felavatva: XII.-XIII. sz.
Alkotó(k): Ciszterci rend
Anyaga:
Felirat:


Középkori pillérköteg: A Köztársaság úton, a gimnáziummal szemben található.

Az egyik legrégebbi látható műemlék, ami a XII. és a XIII. század fordulóján épült torony nélküli templom egyik tartó pillére és eredeti helyén áll.

A homokkőből faragott oszlopköteg szelvénye a kereszt jelét adja. A keresztnyúlványok közötti sudarasított oszlopbetétek száma 4 X 3, azaz utalás lehet a tizenkét apostolra.

Az oszloplábazat átlósan fordított, lesarkított, négyzetes lemez. Ebből az oszlopköteget tagoló féloszlopok önálló lábazatát bemetsződések vágják ki. A lemez fölött a köteges pillér körvonalát követő attikai ión lábazathoz hasonló tagozat fut körbe, párafogó vájatokkal.A pillérköteg befejezését a vállkövek alkotják, melyek alatt a pillért egyszerű és kifelé hajló - levélcsomók, virágok díszítik.

A pillérköteg kődarabjait a kornak megfelelő mesze-malteros ragasztással és valószínű, hogy egymásba csapolással-faragással illesztették össze, hogy ne tudjon szétcsúszni a rá nehezedő súlytól.

Az oszlopfőre 1749-ben kúp alakú, faragott kőemelvényt készítettek egyszerű virág és levél díszítéssel, majd erre állították fel 1749. november 17-én Szent Imre egész alakos szobrát, majd 1751. június 19-én az őt körülvevő címereket tartó barokk angyalokat.

A pillérköteget védő díszes vaskerítést Möller István műegyetemi tanár-építész tervei alapján a zirci születésű Wolf Károly 1930-ban készítette el.

A pillérköteg illusztrált keresztmetszete jelenleg Zirc város címerének alkotóeleme.

Pillerkoteg keresztmetszet.jpg

Forrás

Szűcs István Miklós: Zirc középkori udvarháza és ciszterci monostora. Veszprém, MPI. 1994.

Dombi Ferenc kézirata alapján

Zirc város honlapja

Muemlekem.hu
Kozepkori szlop rekonstr..jpg