Iparosok, kereskedők Balatonalmédiban 1928 évben kiadott térkép alapján - Harmadik rész

A Helyismeret wikiből
Írta: Schildmayer Ferenc


Benko reklam.jpg


A képen sorban látható a trafik, füszer-csemege bolt és a vendéglő bejárata, kirakata. Nem látszik az épület végén levő hentesbolt.


Szegedy reklam.jpg


A lakatosműhely a Kossuth Lajos és a Budai Nagy Antal (akkor gróf Apponyi Albert) utcák sarkán működött. A fehér inget viselő személy Szegedi János lakatos mester, cégtulajdonos.


Balaton aruhaz reklam.jpg


Az Abbázia Hotel Baross Gábor utca felőli földszintjén különböző üzletek voltak, közöttük özv. Schranz Sándorné "Balaton Áruháza".


Albrecht reklam.jpg


Az "Albrecht Sütöde" a Baross Gábor és Arany János utcák sarkán lévő épületben volt. Az üzlet bejárata a Baross utcáról nyílott, a pékség pedig az Arany János utcából volt megközelíthető. Az 1930-as évek végétől "Plank Pékség" néven volt ismert. Ma optikus üzlet van a helyén.


Furdo reklam.jpg


"Balatonalmádi Fürdő" címen sok reklám jelent meg, hangsúlyozva a település jellegét, külön kiemelve ismertették a légsátrak jelentőségét. Kétségtelen, hogy 1899-ben Almádiban épült fel az első légsátor, majd 1906-ban létrehozták a ma is légsátortelepnek nevezett területet, holott már egyetlen darab sincs belőlük. Meg kell említeni az egész éves nyitva tartást, ami kuriózumnak számít.


Cukraszda reklam.jpg


"Kelemen Cukrászda" a maga idején Almádi jelentős vendéglátó helye volt elhelyezkedésénél fogva, amire a "postával szemben" jelzés is utal. Az emeletes épületen hatalmas betűs CUKRÁSZDA és JEGESKÁVÉ felirat csábította a vendéget. Az épület arculatát átalakítások folytán elveszítve ma is áll az OTP épületével szorosan összeépítve. (A képeslapon a bal felső kis képen látszik egy része.)


Klara penzio reklam.jpg


Az épület eredeti architektúráját elveszítve, teljesen lecsupaszítva lakóházként funkcionál. Jelen esetben a képes levelezőlapon olvasható szöveg érdekes adatokat tartalmaz. Egyrészt leírja az épület jellemzőit, másrészt a forgalmi értékéről ad információt. A szöveg (kelt 1932 október) a következő.

Tek.
Harrach Ottó úrnak
Közp. Ingatlaniroda

Budapest
Baross u. 5. I. 10

A 247. sz.-ra való hivatkozással tisztelettel közlöm, hogy 17 szobás, vízvezetékes, adómentes penzióm éttermi és szállodai modern berendezéssel 20.000 átvehető teherrel 50.000 p.-ért eladó.

Tisztelettel
Czabafy Dezső

Kapcsolódó cikkek

Forrás

Új Almádi Újság[1] 2011. (23. évf.) 8. sz. 2. p.

Külső hivatkozás

  1. Új Almádi Újság honlapja